
|
Gebruik de Schijf van Vijf en kies elke dag voor gezond, lekker
en veilig eten. Gezond eten betekent met gezond verstand bewuste keuzes maken.
Gebruik daarbij de vijf regels van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum:
Eet gevarieerd, niet te veel, gebruik minder verzadigd vet, eet volop groente,
fruit en brood en ga veilig met voedsel om. De vijf vakken geven aan hoe
variatie kan worden aangebracht in de voeding. En met de aanbevolen hoeveelheden
als richtlijn wordt de basis gelegd voor een gezonde voeding. |
|
|
|
Wordt Stevia de nieuwe zoetstof?
De voedselproducenten en de voedselindustrie krijgen er een
zoetstof bij. Aspartaam, de veelgebruikte zoetstof in deze
industrie heeft altijd de schijn tegen gehad. Altijd waren er
twijfels en discussies over het al dan niet schadelijke gehalte
van deze zoetstof.
Het gaat nu over de Stevia plant, deze plant lijkt de ideale
zoetstof te genereren en lijkt de ideale suikervervanger - De
subtropische plant Stevia rebaudiana Bertoniplant lijkt een
succes te gaan worden. Uit de bladeren van deze plant wordt het
natuurlijke zoetstof concentraat "stevioside" gemaakt,dit
concentraat heeft een zoetkracht 200-300x zoeter dan suiker.
Stevia is als alternatief voor suiker interessant omdat het een
natuurlijke zoetstof is die voldoet aan alle voorwaarden van de
EU.
Hoe eet ik gezond?
Gebruik de Schijf van Vijf en kies elke dag voor gezond, lekker
en veilig eten. Gezond eten betekent met gezond verstand bewuste
keuzes maken. Gebruik daarbij de vijf regels van de Schijf van
Vijf van het Voedingscentrum: Eet gevarieerd, niet te veel,
gebruik minder verzadigd vet, eet volop groente, fruit en brood
en ga veilig met voedsel om. De vijf vakken geven aan hoe
variatie kan worden aangebracht in de voeding. En met de
aanbevolen hoeveelheden als richtlijn wordt de basis gelegd voor
een gezonde voeding.
Elk voedingsmiddel bevat verschillende voedingsstoffen in
wisselende hoeveelheden. Door gevarieerd te eten, is de kans het
grootst dat het lichaam voldoende van alle voedingsstoffen
krijgt. De basis voor een gezonde voeding die het
Voedingscentrum met de Schijf van Vijf aanbeveelt, zorgt voor
voldoende voedingsstoffen. Deze kenmerkt zich door een ruime
hoeveelheid brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten en
groente en fruit. Dit wordt aangevuld met zuivel, vlees, vis,
eieren of vleesvervangers en een kleine hoeveelheid halvarine,
margarine of bak- en braadproducten. Verder is voldoende vocht
van belang.
Veel mensen eten te veel en verkeerd. Gezond eten levert een
belangrijke bijdrage aan een gezond leven. Het levert de
voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam gezond te houden.
En het verkleint daarnaast het risico op chronische ziekten,
zoals obesitas (extreem overgewicht), hart- en vaatziekten,
diabetes en een aantal vormen van kanker. Eten volgens de Schijf
van Vijf is ook de basis voor een gezond gewicht.
Voedingsmiddelen zoals sausen, snacks, koek, snoep en gebak zijn
niet opgenomen in de Schijf van Vijf. Dit is omdat ze minder
belangrijk zijn voor het leveren van voedingsstoffen. Wel zorgen
de meeste van deze producten al snel voor te veel calorieën.
Gezond eten betekent dan ook: niet te veel van alles buiten de
Schijf van Vijf. Kies bewust voor gezonde voeding en geniet
ervan!
|