Op deze pagina vindt u van alles over; catering

Eten | Gezond Eten | Biologisch Eten | Natuurvoeding | Culinair | Koken | Kookboek | Biologische Producten | Restaurants

Catering is een term uit de Engelse taal die wordt gebruikt ter aanduiding van een bedrijf dat het eten en drinken verzorgt voor bedrijven (in bedrijfsrestaurants) of evenementen. Veelal wordt het eten bereid in grootkeukens, al dan niet op een centrale locatie. Voor het woord catering is eigenlijk geen goede allesomvattende Nederlandse term. Er bestaat ook nog het zogenaamde Party- en evenementencatering, op eigen of willekeurige locaties. Daarnaast zijn de institutionele cateraars en verschillende horecabedrijven op deze markt actief.

 Wijnen | Biologische Wijn | Champagne | Kaas | Tapas | Kaviaar en Oesters | Dieet | Afvallen | Horeca | Catering | Traiteur


Contractcatering
In Nederland bestaan een paar grote landelijk opererende bedrijven die op contractbasis catering verzorgen. Er werken 20.000 mensen in deze sector en de grootte van de markt was in 2003 Ä1,4 miljard. Geschat wordt dat deze in 2008 Ä1,6 mld zal zijn.[1]
Er zijn verschillende vormen te onderscheiden. De meeste bedrijven zijn actief in verschillende categorieŽn. (tussen haakjes het deel van de markt in 2003)

* Bedrijfscatering (78%)
* Instutionele catering (bijv. ziekenhuizen en gevangenissen. Kenmerkend is dat alle drie daagslijkse maaltijden door de cateraar worden verzorgt) (9%)
* Schoolcatering (4%)
* Inflight catering (catering aan boord van vliegtuigen) (9%)
De contractcatering profiteert van het feit dat het bij veel bedrijven steeds meer "back to the core business" is, waardoor activiteiten die niet direct met de hoofdzaak te maken hebben al snel worden afgestoten, met de gedachte dat het dan goedkoper of efficiŽnter kan, door b.v. centraal warme maaltijden te bereiden. Volgens sommigen kan dit soms ten koste gaan van smaak of andere kwaliteitscriteria.

Partycatering
Er bestaat ook nog het zogenaamde Party- en evenementencatering, op eigen of willekeurige locaties. Daarnaast zijn de institutionele cateraars en verschillende horecabedrijven op deze markt actief. De grootte van de markt is 340 miljoen euro [2]. De volgende categorieŽn zijn te onderscheiden (uiteraard kunnen ze elkaar overlappen):

* Publiekscatering (festivals, voetbalstadions)
* VIP-catering (skyboxen in stadions of bij sportevenementen, staatsbanketten)
* Catering op eigen locaties (zoals kastelen of dinershows)
* Catering op willekeurige locaties (vrijwel alle locaties zijn om te bouwen tot een feestruimte of restaurant)
Met name door de catering op willekeurige locaties is dit een bedrijfstak waar logistiek een zeer belangrijke rol speelt. Dit brengt een grote overhead (magazijnen, centrale keukens, transportkosten) met zich mee, waardoor opdrachtgevers steeds meer geneigd zijn om te kiezen voor thuisrestaurants, kookstudioís, traiteurs, slagers en visboeren. [3]
Een toenemende trend is het feit dat de partycateraar zich als evenementbrede organisator opwerpt.

Overige soorten catering
Er zijn ook niches in de cateringmarkt die niet geheel in bovenstaande categorieŽn vallen.

* Cast-, crew- en artiestencatering. Het voorzien van eten en drinken aan de medewerkers van een concert, filmopnames of evenement al dan niet aan de hand van een rider waarin de diŽten, eisen en wensen zijn opgenomen.
* Actiecatering waarbij de cateraar een specifieke commerciŽle of charitatieve actie ondersteunt.




 

Mail: info@overetenendrinken.nl | Tel: 010 84 03 042