Op deze pagina vindt u van alles over; biologische producten

Eten | Gezond Eten | Biologisch Eten | Natuurvoeding | Culinair | Koken | Kookboek | Biologische Producten | Restaurants

Biologisch vlees. Maar dat moet dan wel verkrijgbaar zijn. Milieudefensie moedigt supermarkten aan om meer biologisch vlees aan te bieden en hier ook reclame voor te maken. Biologische producten ( biologisch vlees en biologische groenten ) zijn geen vanzelfsprekendheid in de Nederlandse keuken. Nederlanders eten niet regelmatig biologische producten. Toch is er een groep consumenten met behoefte aan vernieuwing in de manier waarop voedsel op dit moment wordt aangeboden. Slechts 31% van de Nederlanders eet regelmatig biologische producten en 43% is best bereid om iets meer te betalen voor verse en biologische producten.

 Wijnen | Biologische Wijn | Champagne | Kaas | Tapas | Kaviaar en Oesters | Dieet | Afvallen | Horeca | Catering | Traiteur


"For Your Taste Only"
De eerste 100% Biologische Kaaswinkel van Nederland vindt u in Amsterdam, de Maasstraat 118

For Your Taste Only is in de wijnwinkel van By the Grape Winery gevestigd als shop-in-shop. Niels Wallin, de initiatiefnemer van FYTO, merkt dat de klanten enthousiast zijn over de unieke combinatie.
For Your Taste Only heeft ruim 150 soorten biologische kaas in haar assortiment.

Bij ons kunt u ook terecht voor uw relatie- en kerstgeschenken. We hebben zo'n twintig verschillende geschenkpaketten samengesteld, waaronder een aantal wijn-kaaspakketten en bier-kaaspakketten.
Bekijk het assortiment en onze geschenkpakketten op: www.foryourtasteonly.nl


Biologisch vlees

De huidige productie van vlees beschadigt het milieu en tast het welzijn van de dieren aan. Daar kunt u wat aan doen door minder vlees te kopen en te kiezen voor de meest duurzame variant: biologisch vlees. Maar dat moet dan wel verkrijgbaar zijn. Milieudefensie moedigt supermarkten aan om meer biologisch vlees aan te bieden en hier ook reclame voor te maken. Helpt u mee?

Vlees: liever minder, liever biologisch vlees.
Gemiddeld eet een Nederlander 45 kg vlees per jaar, waarvan de helft bestaat uit varkensvlees. Nederland is de op twee na grootste varkensexporteur van de wereld. Ruim driekwart van de hier geproduceerde varkens wordt geŽxporteerd levend of als vlees. Er waren in april 2000 in Nederland zo'n vier miljoen runderen, anderhalf miljoen vleeskalveren, 13 miljoen varkens, 32 miljoen leghennen en 51 miljoen vleeskuikens.

Vlees of biologisch vlees?
De productie van al dat vlees leidt tot grote milieuproblemen. Er is teveel mest. Door uitspoeling naar het grondwater, bevat drinkwater in het oosten van het land regelmatig teveel nitraat. Het moet dan extra gezuiverd worden of gemengd met schoner water. Ook ontstaat door de vermesting een groene soep in meren en rivieren. De ammoniak uit de mest zorgt voor verzuring van natuurgebieden. Specifieke plantensoorten vlinders en paddenstoelen verdwijnen daardoor.

Het veevoer komt voor bijna de helft van overzee, vooral uit Thailand en BraziliŽ Het transport kost veel energie en verergert het broeikaseffect, terwijl de veevoergewassen vruchtbare grond in beslag nemen die anders voor voedselgewassen gebruikt zou kunnen worden. Bij de teelt van voedergewassen worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het gangbare veevoer bevat ook grote hoeveelheden genetisch gemanipuleerde gewassen.

Veevoer en afvalstoffen worden over de hele wereld versleept en verhandeld, waardoor ondoorzichtig wordt wat er uiteindelijk in het veevoer zit. Dat bleek tijdens de recente MPA-crisis, toen tienduizenden varkens werden afgemaakt omdat er hormonen in hun voer hadden gezeten. De grootschalige, geconcentreerde vleesproductie is sowieso kwetsbaar voor dierziekten, zoals MKZ. Uit handelsoverwegingen wordt snel gekozen voor ruimingen als oplossing voor crises. De ook voor mensen gevaarlijke runderziekte BSE kon ontstaan doordat koeien jarenlang voer kregen waarin resten rundvlees zaten.
Ook moedwillig worden allerlei stoffen toegevoegd aan veevoer, zoals antimicrobiŽle groeibevorderaars. Die kunnen ertoe leiden dat schadelijke bacteriŽn sneller resistent worden tegen antibiotica, waardoor ernstig zieke mensen niet meer geholpen kunnen worden met medicijnen. Deze groeibevorderaars worden op grote schaal toegepast en zijn nog tot 2006 toegestaan in de EU.

Ook met het dierenwelzijn is het slecht gesteld in de bio-industrie. Iedereen die eens een kijkje heeft genomen in een varkensstal, zal het hier mee eens zijn. De dieren hebben te weinig ruimte, krijgen niet de kans om hun soorteigen gedrag te vertonen - zoals wroeten - en worden zonder verdoving gecastreerd. Vleeskuikens groeien, door voer en raskeuze, zo hard dat hun hart het niet bij kan benen. Jaarlijks groeien zo'n 15 miljoen kuikens zich letterlijk dood. Een kip in de legbatterij brengt zijn hele leven door op een ruimte zo groot als een A4tje. Kistkalveren worden in boxen gehouden van 180 bij 80 cm, waarin ze nauwelijks kunnen bewegen.

Biologisch vlees
De biologische veehouderij doet het op al deze aspecten aanmerkelijk beter. Biologische mest is een waardevol product dat hergebruikt wordt op hetzelfde bedrijf of bij biologische akkerbouwers in de buurt. Veevoer wordt zonder bestrijdingsmiddelen geteeld (vaak op hetzelfde bedrijf) en genetisch gemanipuleerde gewassen zijn verboden. Groeibevorderaars mogen niet worden toegepast in de biologische veehouderij.
Het leven van een kip of varken ziet er heel anders uit in de biologische veehouderij. De dieren hebben veel meer ruimte in de stal en kunnen naar buiten om te scharrelen of te wroeten. Biologische dieren hebben meer ruimte dan scharrelkippen of -varkens. De strenge regels in de biologische veehouderij worden gecontroleerd door de onafhankelijke Stichting Skal. U kunt erop vertrouwen dat producten met het EKO-keurmerk echt biologisch zijn. Het aandeel biologisch vlees is nu nog klein: ruim ťťn procent voor varkensvlees, ruim twee procent voor rundvlees en nog geen procent voor kip. Milieudefensie wil graag dat dit aandeel stijgt via vier procent in 2004 tot minstens tien procent in 2010.

Waar vind ik EKO-vlees?
Genoeg redenen dus om minder vlees te kopen en vaker te kiezen voor biologisch vlees. U kunt dit vinden in natuurvoedingswinkels, biologische slagerijen en in sommige supermarkten. Het aanbod in supermarkten is echter nog te beperkt om grote groepen consumenten in staat te stellen over te stappen op EKO-vlees. Daarom spoort Milieudefensie supermarkten aan om het aanbod aan biologisch vlees te vergroten en om hier ook gericht reclame voor te maken. Dat laatste is nodig, omdat biologisch vlees duurder is. Consumenten zijn alleen bereid meer te betalen, als ze weten waarvoor. Supermarkten kunnen bovendien ketenovereenkomsten afsluiten met biologische veehouders en slachterijen. De bijbehorende afzetgaranties, stimuleren boeren om te schakelen op de biologische werkwijze.
Bron: milieudefensie


Biologische producten

Biologische producten moeten zo natuurlijk mogelijk zijn. Daarom gelden voor de verwerking van biologische ingrediŽnten tot biologische producten extra regels:

* Biologische producten met meerdere ingrediŽnten bevatten hooguit vijf procent niet-biologische ingrediŽnten.
* Biologische producten bevatten zo min mogelijk additieven (hulpstoffen).
Er is slechts een beperkt aantal additieven van natuurlijke oorsprong toegestaan. Het criterium is dat additieven technologisch onmisbaar moeten zijn.
* In biologische producten zitten om die reden geen kleur-, geur- en smaakstoffen.
* Bij de biologische productie mogen geen genetisch gemodificeerde organismen worden gebruikt of producten die daarvan zijn afgeleid, zoals enzymen.
* Bij de productie worden zo min mogelijk proceshulpstoffen gebruikt. Proceshulpstoffen zitten niet in het product zelf maar worden gebruikt bij de productie, bijvoorbeeld om de structuur van een product te veranderen. Bij de biologische productie zijn alleen hulpstoffen toegestaan die technologisch onmisbaar zijn. Zo mag biologische suiker niet gebleekt worden en wordt biologische margarine niet met een hulpstof gehard. Aan biologische wijn mag wel (biologische) suiker toegevoegd worden om het alcoholpercentage kunstmatig te verhogen. Bij wijn is sulfiet toegestaan. Bij de productie van biologisch brood mag gebruik gemaakt worden van (niet-genetisch gemodificeerde) enzymen.
* Biologische producten worden niet doorstraald. Doorstraling is een conserveringsmethode die de biologische landbouw afwijst omdat deze methode niet natuurlijk geacht wordt.


Biologisch beleeft flinke opmars in supers

04-04-2007
Supermarkten hebben in 2006 fors meer biologische producten verkocht. De speciaalzaken wisten echter nog iets harder te groeien dan de kruideniersketens.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Bio-Monitor die woensdag wordt gepresenteerd tijdens het tiende Bio-Congres in de De Steeg. Supermarkten verkochten in 2006 voor 199,6 miljoen euro aan biologische producten. Ten opzichte van 2005 is dat een groei van 9,2 procent. De totale verkopen van biologische levensmiddelen groeide daardoor in 2006 met 9,4 procent naar 460,3 miljoen euro. Ter vergelijking, de totale levensmiddelenverkopen stegen vorig jaar met 3 procent.

Speciaalzaak groeit harder
Natuurspeciaalzaken groeiden nog ietsje harder dan de supermarkten en plusten met 9,6 procent tot 197,2 miljoen euro. Mede door de assortimentuitbreidingen bij Aldi en Lidl wisten de discounters de bio-afzet met 26,3 procent te verhogen. Supermarkten hebben binnen biologisch nu een marktaandeel van 43,4 procent, nipt meer dan de bio-speciaalzaken, biologische slagers en agf-winkels met 42,8 procent.

Dagvers in trek
Dagverse biologische zuivel (excl. kaas en boter) doet het goed bij de consument met een omzet van 77 miljoen euro. Het marktaandeel zuivel steeg van 3,4 naar 3,8 procent. Het marktaandeel vlees steeg naar 2,3 procent bij een omzet van 57,6 miljoen euro. Bij brood steeg de omzet met 14 procent naar 29 miljoen euro. Hierdoor klom het marktaandeel agf naar 2,1 procent (2005: 1,8 procent). Alleen bij de verse AGF is het marktaandeel gedaald. Dit komt vooral door gestegen prijzen van de gangbare AGF.

Vergelijking Europa
Het totale marktaandeel voor biologische producten steeg in van 1,8 procent in 2005 naar 1,9 procent vorig jaar. Bij de versproducten bedraagt het marktaandeel 2,8 procent tegen 2,7 procent in 2005. Voor zover het marktaandeel van Europese landen bekend is, kan geconstateerd worden dat Nederland het met 1,9 procent goed doet. Anno 2005 scoorden Zwitserland (4,5 procent) en Duitsland (3,0 procent) beter, maar Nederland bleef in dat jaar landen als ItaliŽ (1,6 procent) het Verenigd Koninkrijk (1,3 procent) en Frankrijk (1,1 procent) voor.
Bron: www.biologisch-producten.nl



 

Mail: info@overetenendrinken.nl | Tel: 010 84 03 042