Op deze pagina vindt u van alles over; biologisch eten

Eten | Gezond Eten | Biologisch Eten | Natuurvoeding | Culinair | Koken | Kookboek | Biologische Producten | Restaurants

Is biologisch voedsel zoals bijvoorbeeld biologisch vlees gezonder? Mensen kopen biologische producten onder meer vanwege de smaak en omdat ze denken dat deze producten gezonder zijn dan niet-biologische producten. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten. In sommige biologische producten zijn hogere gehaltes gemeten aan vitamine C. Ook zit er soms minder water in. Biologisch vlees zit duidelijk in de lift.

 Wijnen | Biologische Wijn | Champagne | Kaas | Tapas | Kaviaar en Oesters | Dieet | Afvallen | Horeca | Catering | Traiteur


Nieuw onderzoek: biologisch is beter!

Biologische groenten en fruit bevatten tot 40 % meer antioxidanten dan gewone producten. Ook biologische melk scoort tot 60 % hoger wat het gehalte aan antioxidanten en gezonde vetzuren betreft. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een groots opgezet Europees onderzoek dat vorige week uitgebreid de media haalde. De gezondheidsvoordelen van bio trokken meteen heel wat nieuwe Vlaamse consumenten over de streep, wat de verkoop bij thuisverkopende boeren en natuurvoedingswinkeliers de hoogte injoeg.

Onder leiding van professor Carlos Leifert liep aan de NewCastle University in Engeland gedurende vier jaar een grootschalig onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van biologische voeding. Op verschillende locaties in Europa werden biologische en niet-biologische producten geteeld op aanliggende velden. In Nederland bijvoorbeeld zijn het Louis Bolk Instituut en Wageningen Universiteit bij het onderzoek betrokken.

Bio is gezonder
In de Britse media maakte onderzoeksleider Leifert vorige week enkele resultaten bekend.
Biologische melk bevat 50 tot 80 % meer anti-oxidanten.
Biologische melk heeft een hoger gehalte aan vitamine E.
Biologische kaas kan tot twee keer zoveel voedingswaarde hebben als reguliere varianten. Biologische tomaten, tarwe, aardappelen, kool en uien bevatten 20 tot 40 % meer antioxidanten.
Biologische spinazie en kool bevatten meer mineralen, zoals ijzer en zink.
Biologische producten zijn rijker aan vitamine C.

De globale bevindingen worden in 2008 wetenschappelijk gepubliceerd. Het onderzoeksproject 'Quality Low Input Food' kost 17 miljoen euro en wordt mee gefinancierd door de Europese Unie.


Biologisch eten steeds populairder
4 april 2007

Nederlanders hebben in 2006 bijna 10 procent meer uitgegeven aan biologische producten. Ze kochten vooral meer biologisch vlees, brood en zuivel.

Vooral open teelt producten zijn geliefd
Het marktaandeel van biologische producten blijft overigens nog heel klein, nog geen 2 procent van alle verkochte voedingsmiddelen is biologisch. Toch is de sector, verzameld in Biologica, tevreden over de cijfers.
Arie van den Brand van Biologica: ‘In het laatste kwartaal van 2006 groeide de omzet met wel 16 procent dus dat geeft vertrouwen voor de toekomst.’

Biologische sector
De biologische sector profiteert van de gunstiger economische situatie en van de toegenomen zorg om de klimaatsverandering. Niet voor niets is Al Gore de belangrijkste spreker tijdens het All Things Organic Congres dat in mei in Chicago plaatsheeft.
De biologische consument van nu is echter geen wereldverbeteraar. ‘Hij draagt geen geitenwollen sokken, en is zeg maar lichtgroen van kleur,’ zegt Van den Brand. ‘Wie nu biologische voedingsmiddelen koopt, doet dat vooral om de betere smaak.’

Open teelt
Inmiddels zijn sommige biologische producten al zo populair dat er tekort aan is. Dat geldt vooral voor de zogeheten open teelt producten als doperwten en wortelen.
Volgens André Brouwer van de Taskforce Biologische Landbouw speelt het schaarste probleem ook in andere landen.
‘De Amerikaanse biologische supermarktketen Whole Foods heeft een gigantisch pand van 27 duizend vierkante meter middenin Londen gekocht om hun eerste Europese supermarkt in te vestigen. Maar hun grootste probleem is om die schappen vol te krijgen.’

Bron Elsevier: Door Anouk Turkenburg




 

Mail: info@overetenendrinken.nl | Tel: 010 84 03 042